2010. február 26.

SMA Akadémia képzésén vettünk részt

Nemrég jöttünk haza Kassel-ből, a világ legnagyobb inverter gyártójának, az SMA központjában a cég hivatalos képzésén vettünk részt.

Cégünkből négyen mentünk, a két tulajdonos-cégvezető mellett villamosmérnökünk és villamos technikusunk volt kint a továbbképzésen.


Nagyon hasznos volt a képzés, pedig nem mentünk nagy reményekkel, de végül gyakorlatban is használható és alapos tudáshoz jutottunk.

A két fő téma az inverterek beállításai és kommunikációja volt.
A beállításoknál megtanultuk a teljes villamossági beállítási skálát, megkaptuk a jelszavakat és hozzáférési oktatást a villamossági szolgáltatók (EON, ELMÜ, stb) által elvárt hálózati beállítások paramétereihez. Nagyon részletesen átvettük a rendszer tervezésének pontjait és lehetséges veszélyeit, az érintésvédelmi előírásokat, és a tervező és beállító szoftvereket is.

A kommunikáció egy teljes külön nap volt: a mai SMA inverterek részletes és szemléletes adatközlésre képesek (az újabb modellekben már beépített Bluetooth van), és az adatok könnyen áttekinthető grafikonokkal is megjeleníthetjük pl. a Sunny Portal-on: hogy időszakonként mennyi áramot termeltünk, mennyi a megspórolt áramdíj és CO2 kibocsátás, stb.

Részvételünkről két oklevelet is kaptunk mind a négyen, de inkább az számított, hogy összességében nagyon hasznos volt a képzés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése