2010. március 15.

Júliusig nem várható árcsökkenés a német helyzet miatt

Múlt héten vált hivatalossá, hogy a német kormány 2010. július elsejével csökkenti a betáplálási támogatást. A támogatás Németországban (és minden korszerű napelemes támogatással rendelkelező országban, pl. ma már Szlovénia, Csehország, Bulgária, Kína, és egész Nyugat-Európában) abból áll, hogy a nap- és szélenergiával termelt áramot az áramszolgáltatók kötelesek magasabb áron visszavásárolni.

Mivel tavaly csökkentek a napelemek árai, viszont a támogatás nem változott, így nagyon vonzó volt napelemes rendszerekbe fektetni, ráadásul ezek hozama mögött 20 éves állami garancia állt a visszavásárlási árra.

A szakmában sokan jelezték, hogy ma már túl magas a támogatás, és inkább csökkentsék az árakkal megegyező mértékben, mint a napelemek iránt egyfajta ellenszenv alakulhasson ki.

A téma egyébként már a téli német választásokon is felmerült, és végül most július 1-i hatállyal 16%-kal csökkentik a támogatást.

Hogy miként hat ez a hazai piacra? Kétféleképpen is:

1) a július 1-i határidő miatt minden projektet (legyen az családi ház, vagy nagyberuházás) várhatóan még a határidő előtt próbálnak befejezni Németországban. Ami azt is jelenti, hogy már most alig lehet napelemet kapni, de még inkább hiány mutatkozik az inverterek területén is. Ahogy néhány hete az SMA-nál el is mondták, gyári kapacitásuk nyár közepéig 100%-ban el van adva, pedig 3 műszakban és folyamatos termelésben dolgoznak.

2) természetesen a hiány miatt az árak is elmozdultak: bár egyelőre nagyon kis mértékben, de már látható áremelkedés. Várhatóan a nyár közepére, végére már ez stabilizálódik, de addig most nem várható további árcsökkenés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése