2012-02-17

Milyen a jó napelem? Jó tanácsok napelem választáshoz

frissítve: 2015. július 31. 

Nézzük sorban, hogy mire érdemes figyelni, és hogyan tudunk eligazodni a számtalan gyártó és rengeteg típus között:

  1. Ki a gyártó? Ahogy tévéből, vagy autóból se várható, hogy a "névtelen" kis cégtől jó minőséget kapjunk, ugyanaz igaz a napelemekre is: a vezető gyártókkal kisebb kockázatot vállalunk. Az 5-10 legnagyobb gyártónál például várható, hogy sokáig itt lesznek, és általában megbízható minőséget adnak. Ma ez különösen fontos: az előrejelzések szerint a következő években a kisebb gyártók nem fogják tovább bírni a nagyok árnyomását, és sokan meg is szűnhetnek. Ha pedig kis gyártók eltűnnek, akkor a garanciát sincs utána kinél érvényesíteni. Itt egy lista a 2011-ben vezető gyártókról, ha pedig lesz újabb lista, azt frissítjük. frissítés: itt pedig a 2015-ben aktuális lista a legnagyobbakról (2014 végéig történő eladások alapján).
  2. Milyen technológiát válasszunk? Mono vagy poli? Esetleg vékonyrétegű? Ma a legtöbb  napelem kristályos (85%), amit a világon eladnak.

    Ezek között nagyjából fele-fele arányban van a mono és a poly napelem, a többi vékonyréteg.

    2012. elején úgy látszik, hogy a mono technológia nem tud árban versenyt tartani, várhatóan 2012-ben a poly aránya nőni fog. A vékonyrétegű gyártók pedig komoly gondban vannak, ott talán csak a legnagyobbak tudják majd tartani a versenyt. Ma a poli tűnik jó választásnak, árban is erre kaphatunk jobb ajánlatot. A jövőben ez is változhat, ez az idei helyzet. frissítés: 2015 nyarán a szilícium alapú, kristályos napelemek aránya 85-90% a piacon, és a poly modulok aránya még tovább nőtt ezen belül is a mono kárára.

    Megtermelt áramban egyébként nincs kimutatható, szignifikáns különbség egyik technológiában se a hazai, kontinentális klímában és hőmérséklet mellett (bővebben erről, grafikonokkal és sok adattal itt olvasható)
  3. Mekkora napelemet válasszak? Ma a legtöbb napelem 230-250W közötti. Vannak nagyobb teljesítményűek, de ezek vagy sokkal drágábbak, vagy méretben is nagyobb felületet foglalnak. Érdemes a 230-250W között választani, hiszen ott kapunk a legjobb árat, ahol nagy a kínálat és több típusból is lehet választani. frissítés: ma a legnagyobb választékot 250-260W közötti poly napelemekből lehet találni.
  4. Minőségben mi a különbség? Mindenki a saját termékét dícséri a piacon, érdemes ezért máshonnan is információt szerezni. Pl. Németországban számos minőségellenőrző intézet és fogyasztóvédelmi magazin teszteli időnként a napelemeket, összehasonlítva villamossági és fizikai paramétereit. Két teszt ezekből (képre kattintva nagyobban is):





  5. Milyen áron? Ha a vezető gyártók közül választ (ld 1. pont), akkor amennyiért a legjobb áron adják a piacon, körbe kell nézni. Persze érdemes az értékesítő-kivitelező referenciáit is megnézni, de nagy gyártók napelemeiből választva (esetleg ismert márkanevet választva) jellemzően nem fognak csalódni, ott fogja hozni a napelem, amit várni lehet tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése