2010. február 3.

Napelem megtérülés számítása


A napelemes rendszereknél viszonylag könnyen számolható a várható hozam (a napsütéses órák száma, átlagos éves besugárzás jól ismert metereorológiai adat, a met.hu-n is fent van), azaz hogy mennyi kWh fog a rendszerünk termelni évente.

A hozam alapján pedig jól számítható a megtérülés.

Sokan kérdezik tőlünk, hogy:
A) mennyi a megtérülés, amire számíthatnak,
B) a beruházással mennyi lesz az áramdíja, azaz mennyivel olcsóbban kap áramot 25-30 évig, mintha az áramszolgáltatótól venné.

Így készítettünk egy viszonylag egyszerű excel táblázatot ezek számítására, ez innen letölhető.

A kalkulátor kifejezetten a mostani lakossági pályázathoz kapcsolódan számol. Alapból egy átlagos családi házra elegendő rendszer számait tettük bele, természetesen ez családonként különböző lehet.

A jelenlegi ZBR támogatással, ahol 30-60%-os támogatás igényelhető (de napelemnél inkább 50% a maximális és reálisan elérhető cél), így már 10 év körüli megtérülésekre lehet számítani - természetesen típustól és minőségtől függően plusz/minusz 10-15% eltéréssel.

Illetve azt is láthatjuk, hogy a mostani 46 Ft bruttó per kWh áramdíj helyett a rendszerünk 25 Ft bruttóért termeli az áramot a következő 25-30 évben.

És ami előny a napelemnél: ez a 25 Ft/kWh nem fog emelkedni a napelemek esetén, amit az áramszolgáltató viszont biztos nem fog megígérni nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése