2010. január 19.

Csökkentek a napelemek árai

Mostanra sikerült lezárni a tárgyalásokat a beszállítókkal a 2010-es napelem árakra vonatkozóan.

Jellemzően 10%-kal csökkentek a napelemek árai átlagosan, néhány gyártónál nagyobb, más gyártóknál kisebb mértékben.


Az inverterek árai viszont nem nagyon változtak, gyakorlatilag már tavalyi utolsó negyedévben is a mostani áron lehet beszerezni őket. Ott később várható majd árcsökkenés, de csak kisebb mértékben: a tavalyi év végi német hajrában (2010-től csökkentették a betáplálási áram-támogatásokat Németországban, így tavaly mindenki igyekezett befejezni a telepítéseit, hogy még a tavalyi 42 eurocent/kWh támogatást kapja a következő 20 évben) minden invertert eladtak. Most a gyártók a nem-német szállítási elmaradásaikat pótolják, és továbbra is teljes kapacitáson üzemelnek - nem érdekük most árat csökkenteni.

De a napelemes rendszerek árának 75%-a továbbra is a napelem, így a 10%-os csökkenéssel az egész házra való rendszer árai is jelentősen csökkentek. 

Még most dolgozzuk ki a részletes lakossági csomagokat, amiket a ZBR pályázattal érdeklődőknek  lakossági részre, családi házakra. Január 20-tól már az új árakon tudjuk adni a kulcsrakész napelemes rendszereket, minden érdeklődőnek a saját kWh áram-fogyasztásához mérten 4 variációt kínálunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése