2010. június 1.

Renexpo: érdekes konferencia, kevés látogatóval

A májusi esőzések nem segítettek rajtunk a telepítési munkákban: gyakorlatilag nem volt 2 olyan egymást követő nap, amikor biztosan esőmentes idő legyen - így egyelőre raktárban pihennek megrendeléseink és várják, hogy felvonulhassunk.

Addig is meglátogattuk pl. az idei Renexpo-t és annak konferencia részét. A beszédek érdekesek voltak, az áramszolgáltatók hozták kicsit konzervatív és nem túl pozitív hozzáállásukat a megújulók iránt - ez egyébként egyáltalán nem meglepő, általában hasonlóan álltak hozzá Németországban, Csehországban is az áramszolgáltatók, azaz ha rajtuk múlna, nem sok napelem és szélerőmű lenne telepítve Európában. Nyilván ez nekik rontja az értékesített kWh-k mennyiségét, miközben használja a hálózatukat. Persze a végén a pénz beszél: a németországi Eon eleinte erősen lassította és nehezítette a német napelemes csatlakozásokat még 2001-2002 környékén - tavaly pedig már elkezdte a saját napelemes erőműveit építeni. Hasonló játszódott le Franciaországban, ahol az EDF már konkrétan a napelem gyártásban is részt vesz.

A konferencia látogatói is érdekes képet mutattak: az egyébként érdekes előadásokon szemmel láthatóan csak mi képviseltük a “szakmát”, azaz a teljes zöldenergia KKV szektorból csak minket érdekelt Olajos Péter (a Fidesz várható zöldenergiás biztosa), és az áramszolgáltatók és vezérlők véleménye, más cég nem volt jelen.

A kiállításon úgy tűnt, szintén elég kevés látogató jelent meg - nem hiszem, hogy jövőre kiállítanánk, nem tűnt nagyon jó befektetésnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése