2010-06-22

Lezárták a ZBR megújuló energiás pályázatot

A múlt héten meglehetősen furcsa körülmények között zárták le a ZBR pályázatot, amivel napelemes rendszereket is lehetett finanszírozni, lakosság részére (a többsége egyébként hőszigetelésre, nyílás-záró felújításra és napkollektorokra ment el).

A hivatalos indoklás szerint kifogyott a 2 milliárdos keret - ami azért is furcsa, mert előtte 2 nappal kérdeztük és még bőven rendelkezésre állt. Megismételt kérdésünkre ugyanaz az előadó azt mondta, hogy ő hivatalból nem mondhat mást, de azért hozzátette, hogy ez őket is meglepte.

Főleg azokat az ügyfeleket érintette kellemetlenül, akik már ráköltöttek 50-100 ezer forintot az energetikai felmérésre, elő volt készítve a pályázati lapjuk (amihez még pl. tulajdoni lapokat és térképmásolatokat is ki kellett kérni a Földhivatalból). Tehát dolgoztak vele, áldoztak rá - majd délután kiírták, hogy estig lehet beadni. Nem 2-3 nap, vagy 1 hét haladékkal (hogy félkész pályázatot be lehessen fejezni), hanem gyakorlatilag azonnal.

Csalódott és pórul járt ügyfelekkel készült is egy riport a rádióban, ez itt hallgatható meg

Azóta próbáltunk egyébként körbejárni a dolgot, ígéretek (konkrétum nélkül) már formálódnak új támogatási formákra - de egyelőre meg kell várni az év végéig kidolgozandó hazai Energetikai Stratégia elkészültét. Utána lehet majd igazán tisztán látni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése