2009-09-24

Napelemes pályázat Budapest és Közép-Magyarországi régióba

Meglepetésre kiírták a KEOP megújuló energiás pályázatok tükörképét KMOP 3.3.3 néven.

Azért van egy-két furcsaság benne. Röviden az előzménye a dolognak, hogy a KEOP 4.4-es pályázat elég kis érdeklődés közepette, de már lassan egy éve fut. Mi is indultunk itt több pályázattal is. Azonban a KEOP 4.4-ből ki volt zárva a Közép-Magyarországi régió, az EU-s pályázatok irányelveinek megfelelően mint a legfejlettebb (GDP-arányaiban legtöbbet termelő) régió.

Most mégis kiírták Budapestre és Pest-megyére is, itt is csak cégek, önkormányzatok és más jogi személyek pályázathatnak, magánszemélyek nem. De azért van egy-két furcsaság:
- a teljes keret 2 milliárd forint, ami nem is lenne önmagában rossz, hiszen a lakosssági NEP pályázatra kb. jutott ugyanennyi.
- de a kiírás szerint min. 10 milliós támogatás kérhető, 60%-os vissza nem téritendő támogatással. Azaz csak nagy projekteket lehet megvalósítani.
- ami még furcsább, hogy a kiírás szerint 4 (azaz négy) pályázat támogatása várható. Azért ez egy kicsit furcsa, hallottunk is olyan megjegyzést pályázatíróktól, hogy hát igen, ők már hallottak gyakorlatilag készen álló 400-500 milliós pályázatokat és projekteket, ami csak ennek a pályázatnak a megnyitására vár. Szóval kicsit "előre lejátszott" dolognak tűnhet a külső szemlélőnek - de reméljük, csak mi látjuk rosszul.

Azért beadunk mi is néhányat, hátha kisebb, 20-30kW-os telepítések még beleférhetnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése