2009. május 29.

Az indulás: megalakult a Manitu Solar

Ez a blog lesz cégünk hivatalos hírforrása, ahol megosztjuk majd fejlődésünk történetét, mit értünk el, milyen munkáink voltak, és még további híreket, amit cégünkkel és a napelemes fejlődéssel kapcsolatban számunkra fontos volt.

De előtte néhány szót az előzményekről: ketten alapítottuk a Manitu Solar, két magánszemély a tulajdonos: Szolnoki Ádám és Nagy Norbert. Ezen sorokat most éppen én (Norbert) írom, de majd Ádám is csatlakozik a következő posztokban.

Ádámmal lassan 20 éve ismerjük egymást, még az iskolás idők óta. Beszélgetéseink a napelemekről baráti társaságban kezdődtek: én magam külkert végeztem és egy nemzetközi napelem-technológiai és gépgyártó cégnél dolgoztam 2006-tól. Volt szerencsém 3 évig a világ jelentősebb napelem technológia kiállításain és konferenciáin jelen lenni, és láthattam, hogy más országokban milyen tempóban fejlődik a napelemes piac - és erről szívesen meséltem is barátaimnak. Ádám pedig minden ismerősöm közül a legérdeklődőbb volt a napelemek iránt, és néhány hosszúra nyúlt beszélgetés után felvetettük, hogy a témában való elmélyedést komolyabban is folytathatnánk.

2008-ban elkezdtünk felmérni a napelemes lehetőségeket, de akkor még szinte semmilyen támogatás nem volt napelemekre itthon, és a VET (villamos energiáról szóló törvény) is csak nemrég óta teszi lehetővé, hogy a napelemes rendszerek a villamos hálózathoz csatlakozzanak, és az áramszolgáltatóknak kötelező legyen legalább a kisebb rendszereket (50kW alatt) engedélyezni.

Majd idén, az év elején pedig megjelent néhány pályázat cégek és önkormányzatok részére, melyek támogatásával már normális megtérüléseket tudtunk számolni - azaz értelmes csomagot lehet összerakni cégek részére. Ekkor láttuk megfelelőnek az időt az indulásra.

Az első lépéseken túl vagyunk: van weboldalunk, logónk és cégnevünk, névjegykártyánk, alapszámításaink. És ami még fontosabb: múlt héten jöttünk vissza Németországból, ahol megegyeztünk egy német céggel, hogy mi leszünk a magyarországi képviseletük, ők pedig beszállítónk és hosszú távú partnerünk, aki technikai és mérnöki támogatást is tudnak adni. És már megkezdtük a kapcsolatfelvételt néhány gyártóval is - itt azért jól jöttek az elmúlt években összegyűjtött kapcsolatok, mert az elmúlt években főként ázsiai gyártókkal való tárgyalás volt a munkám.

A héten csatlakozott a csapatunkba az első villamosmérnök is, ő szintén a korábbi napelemes cégnél volt munkatársam, így van is gyakorlata a PV-elektronikában - ami nagy előny, mert ahogy beszélgettünk már néhány hazai mérnökkel, nem sokuknak van pontos fogalma a napelemes rendszerek, inverterek és szerelvények felépítéséről.

Most az első projektek megszerzésén kezdünk dolgozni, mert elég hosszú lesz a pályázatok miatt az átfutási idő: általában 6-8 hónapok a pályázatok, és utána jöhet csak a megvalósítás. Így nem is valószínű, hogy idén az első igazi kapavágást megtennénk, azaz tényleges napelem felszerelésre várhatóan 2010-ig várni kell.

Most először a pályázatokba kell beleásnunk magunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése