2013-04-29

Milyen az átlagos napelem 2013-ban?

A német Photon magazin ismét összegyűjtötte (2013. februári számában), hogy milyen napelemek, milyen típusok vannak a piacon.

Az idei összesítésükben 4950 napelem típus szerepel, ami közel 10%-kal kevesebb, mint a 2012-es adat (5480 típus volt tavaly).Ugyanis a piacon nagyon is érezhető egyfajta tisztulás, konszolidáció, azaz a kis gyártók eltűnése, sokan csődbe mentek az utóbbi egy évben.

A több, mint 10 éves múlttal rendelkező adatgyűjtés azt is mutatja, hogy miként nőtt az átlagos poli- és monokristályos napelemek hatásfoka - és hogy az idén megtorpanni lászik a polikristályos modulok fejlődése, legalábbis átmenetileg:


A mono napelemek hatásfok ugrása kicsit csalóka lehet: valójában nagyon sok gyártó leállt a mono gyártással, és csak a kifejezetten magas hatásfokú technológiák maradtak a piacon (mint pl. Sunpower, vagy Sanyo napelemek), így a kevesebb, de magasabb hatásfokok felfelé húzta a monokristályos napelemek átlagát.

Még egy érdekes diagram a cikkből: a polikristályos napelemek között (ma a piac közel 80%-át adja ez a technológia) a legtöbb típus 220 és 265W közötti, és az összes közül a 245W-os ma a leggyakoribb polikristályos modul a világpiacon, míg tavaly még a 240W-os volt az átlagos poli napelem:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése