2011. június 1.

Inverter rendszerengedélyek Magyarországon

Felbolydult a magyarországi inverter piac: míg eddig szinte csak az SMA invertereket lehetett itthon engedélyezni a vezető gyártók közül, most már egy másik piacvezető, a Fronius invertereinek is megvannak a hazai rendszerengedélyei.

Ezzel párhuzamosan pedig kiderült az SMA-ról, hogy annak idején nem csinálták végig a TÜV-MEEI intézet hazai szabványoknak való megfelelőségi vizsgálatait, hanem a német TÜV papírokkal engedélyeztették a hazai áramszolgáltatóknál. Ami egyébként egyáltalán nem jelenti, hogy az inverterek nem felelnének meg, hiszen az EU szinte összes országában szerelhetők, csak hogy ezt nem támasztották alá egy hazai intézet újabb bevizsgálásával.

Erre lépésül a DÉMÁSZ máris közölte, hogy nem engedi fel az SMA invertereket a hálózatra, amíg a budapesti MEEI papírjai meg nincsenek. Állítólag az ELMÜ-ÉMÁSZ is hasonló lépést fontolgat, az EON pedig nem nyilatkozott ez ügyben.

Mindenesetre jelenleg csak azt tudjuk javasolni ügyfeleinknek, hogy egyelőre csak Fronius inverterekkel tervezzenek, mert biztosan csak az lesz engedélyeztethető fél-egy év múlva, mire a most beadott pályázatokból tényleges kiépítést lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése