2010. október 18.

Megalakult a MANAP, a hazai napelemes szövetség

Mintegy másfél hónapos előkészítő munka után októberben hivatalosan is megalakult a Magyar Napelemes Iparági Szövetség, röviden MANAP.

A szövetség az itthon ténylegesen és elsődlegesen áramtermelő napelemes rendszerek forgalmazásával és kivitelezésével foglalkozó 20 cég közreműködésével alakult meg, és ennek a Manitu Solar is alapító tagja volt, cégünkből  Szolnoki Ádám az elnökség tagja is lett.

Az utóbbi jópár hétben előkészítettünk több piaci elemzést, összefoglalva az európai napelemes piaci és támogatási helyzetet. Célunk, hogy javaslatainkkal segítsük a szabályozási és támogatási környezetet, más országok gyakorlatát is felhasználva készítettünk erre javaslatokat.

Nem véletlenül alakultunk meg most és kezdtünk rögtön komoly munkába: már augusztusi induláskor látható volt, hogy az új kormánynak vannak tervei a megújuló energiák területén, de még nem tűntek kiforrottnak az elgondolások - és pl. a Széchenyi-terv 2. első szövegében kissé zavaros 2 mondta szólt csak a napelemekről.

Munkánk célja, hogy megismertessük a döntéshozókkal is a napelemes lehetőségeket, mekkora piaccá vált Európában lassan rajtunk kívül minden országban, ami természetesen nem kevés munkahelyet és befektetést is tudott generálni - ahogy tudna nálunk is. Munkánkban az EPIA (az európia napelemes szövetség) is segített.

Konkrét és kidolgozott javaslatot raktunk le nem csak a Széchenyi-tervhez, de az EU-felé leadandó Megújuló Energia Cselekvési Tervhez is - ez az a gyakorlati lépéseket összefoglaló tervezet és kötelezettség vállalás, hogy Magyarország miként fogja teljesíteni 2020-ra a 13%-os megújuló energiára való átállást.

Egyelőre pozitív hozzáállást és fogadókészséget láttunk a kormányzat és a szabályozó hatóságok részéről, a munka igazi eredménye pedig 2011. elején válik majd láthatóvá reményeink szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése