2010. július 20.

Szigetüzemű rendszert telepítettünk

Szigetüzemű napelemes rendszer telepítését fejeztük be a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

A teljesen autonóm, önellátó rendszert egy tanyán építettük ki: 2,1kW napelem, 900kg akkumulátor (1000 Ah 12V-on), Honda agregátor biztosítja a teljes áramellátást.

Egyik német beszállítónk mérnöke tervezte a rendszert, gyakorlatig kora tavasztól késő őszig teljesen el tudja látni a házat a napelem árammal - a Honda generátor csak a téli hónapokra van tartalékként, ugyanis ha hosszasan hó borítja a napelemeket, akkor télen lemerülhetnek az akkumulátorok pótlólagos áramforrás nélkül. 

Az egész rendszer teljesen automatikus, a Sunny Island vezérli a töltést, áramellátást, még a Honda beindítását is, ha az akkuk töltöttsége kritikus szint alá ér és nincs elég töltés a napelemek felöl.

Nagyon komoly akkumulátoros kiépítés van, a legjobbnak tartott német Hoppecke ólom-savas aksikkal, akár 3 nap folyamatos áramellátást bírnak töltés nélkül is (pl. télen, erősen borús vagy havas időben).

Egyébként már május vége óta itthon voltak az alkatrészek, de egyszerűen nem tudtuk megközelíteni a helyszínt: ez a Kiskunsági Nemzeti Park egy mélyen fekvő részén lévő tanya, és egészen július közepéig akkora volt a belvíz, hogy normál furgonnal (és rajta 1 tonnányi akkumulátorral) nem lehetett kimenni a földúton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése