2009. november 26.

Gázturbinák viszik el a zöldenergia pénzeket

Érdekes cikket közölt a Portfolio és az Index a hazai áramár és ellátási rendszer néhány visszáságáról.

Amit a cikk is kiemel, hogy a legutóbb bejelentett, januári áramáremelést - ha jól emlékszem - például az EON is a megújuló energiák kötelező átvételével magyarázta. Ha valaki meglepődött volna ezen, hiszen alig van itthon még nap és szélenergia, a cikk szépen kifejti, hogy tulajdonképpen a kapcsoltan áramot és hőt termelő kiserőművek, jellemzően földgáz üzeműek támogatása viszi el a keret nagy részét.
A földgáz nem tudom, mióta "zöldenergia", de itthon valóban volt egy pont, amikor a kapcsolt hő és áramtermelést érdemes volt támogatni, az elavult rendszerek fejlesztésére jutott így összeg.

De ma már ez nem tekinthető igazán korszerű megoldásnak, és most ebből következően főként a fosszilis energia felhasználást támogatjuk a magasabb áramárban.

Reméljük, hogy eljut az üzenet a döntéshozókig, és leválasztják a valóban megújuló energiák támogatását a földgáz és fa elégetésével működő megoldások támogatásáról. S ha egyszer valós feed-in tariff is megvalósulna, nem pedig csak a most lévő pályázati támogatás, akkor valós növekedésnek indulhatna a napenergia felhasználása is itthon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése