2009-07-25

Késve, de kiírták a lakossági pályázatot (NEP)

A héten történt némi előrelépés napelem ügyben: kiírták a Nemzeti Energiatakarékossági Programot (NEP). Üröm az örömben, hogy a tavalyinál is kisebb költségvetési kerettel (tavaly 3 milliárdot osztottak ki, idén csak 1,5 milliárd a keret).

Viszont nagyobb mértékben, 35%-ban lehet pályázni vissza nem térítendő támogatásra napelem telepítése esetén - ez a NEP-2009-4 néven fut idén. És állami garanciás hitelt is lehet kérni a fennmaradó részre.


Sajnos tartok tőle, hogy ezt a keretet az első 1-2 hétben túljegyzik, így gyorsan kell lépnünk. 1,5 milliárd szinte semmire se elég, hiszen az egész keret része a panelprogram, a nyílászárók cseréje, stb. Dehát most csak ez van, ki kell hozni belőle amit lehet.

Viszont a héten végre megszólaltak az illetékesek a szén-dioxid kvóták eladásából szánt pénzek ügyében is, ahol eddig nagyon nagy volt a hallgatás. Ott 28 milliárd forintról van szó, amit elvileg csak környezetbarát beruházásokra lehet felhasználni. Várhatóan lesz év vége is, mire valós támogatás vagy pályázat kidolgozásra kerül, de legalább indul valami.

És ha már indul, az lenne csak igazán jó, ha normális irányba is indulna: egyelőre ezt a pályázati megoldást tolják egyébként itthon, remélem, a 28 milliárdos keretnél (az a ZBR, azaz Zöld Beruházási Rendszernéven fut majd) már talán érdemes lenne elgondolkodni egy normális betáplálási áramáron zöldenergiák esetén. Mert ezt a pályázati módszert nagyon kevés használják már - erről itt egy írás bővebben, ha valakit kitekintőbb szinten is érdekel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése